De Belgische sopraan Irene Carpentier is een veelgevraagde concert- en oratoriumzangeres. Haar repertoire is buitengewoon veelzijdig. Het omvat niet alleen het grote, bekende repertoire van J.S. Bach, V. Bellini, J. Brahms, G.F. Händel, J. Haydn, G. Fauré, W.A. Mozart, G.B. Pergolesi, G. Rossini, F. Schubert, A. Vivaldi en anderen, maar ook zelden uitgevoerde werken en premières.

Naast haar grote passie voor het sacrale repertoire inspireert Irene Carpentier het publiek met ontroerende interpretaties van haar zang- en operarepertoire. Ze geeft regelmatig liedconcerten en werkte mee aan producties van Muziektheater Transparant, de Vlaamse Opera, Les Ballets C de la B en Ensemble Leporello.

De sopraan houdt er eveneens van om kinderen te inspireren met klassieke muziek. Ze creëerde onder meer Grietje de heks, een opera voor kinderen vanaf 8 jaar, onder haar eigen productiehuis in samenwerking met de Vlaamse opera. Daarin zong ze eveneens de rol van Grietje.

Als ensemblezangeres zingt ze bovendien in het Vlaams Radiokoor (Brussel), in het WDR Radiokoor (Keulen) en in het Studium Chorale  (Maastricht).

Ze werkte samen met gerenommeerde dirigenten en musici als Frank Agsteribbe, Nicolas Achten, Peter Eötvös, Nicolas Fink, Thomas Hengelbrock, Graham Johnson, Dimitri Liss, Filip Rathé, Pietro Rizzo, Jos Van Veldhoven & Jan Vuye. Daarbij was ze in kerken, concertzalen en theaters in heel Europa te horen, bijvoorbeeld in de Elbphilharmonie Hamburg, de Dom van Keulen, Thomaskirche Leipzig, KVS Brussel, Sint-Salvatorkathedraal Brugge, Stadschouwburg Amsterdam, Théâtre de la Ville Paris, Opéra de Marseille, Tramway Glasgow, South Bank Centre London, Teatro Alhambra Granada, Teatro Central Sevilla, Ridehuset Århus en Oslo Konzerthus.

Naast het zingen begeleidt de sopraan sinds 2007 met veel enthousiasme haar eigen zangstudenten. In haar lespraktijk legt ze de nadruk op physiologisch gezond zingen. Dit thema vormt ook de kern van haar doctoraat, waaraan ze sinds 2019 schrijft aan de universiteit in Siegen.


Irene Carpentier behaalde haar Master of Music aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Bernadette Degelin en Stephanie Friede. Tegelijkertijd behaalde ze haar diploma zangpedagogie aan hetzelfde conservatorium. Daarna studeerde ze aan de Operastudio Vlaanderen in Gent en behaalde ze nog een masterdiploma aan de Fontys Hogescool voor de kunsten in Tilburg (NL) bij Xenia Meijer. Tijdens haar studies werd ze ondersteund met beurzen van Stichting Robus en Tivoli Fonds.

Ze kreeg verdere belangrijke muzikale impulsen van A. Rolfe Johnson, G. Johnson, B. Bonney, A. Murray, R. Invernizzi, M. Koningsberger, V. Guillorit, P. Triepels en J. Zomer. Vandaag wordt ze artistiek ondersteund door Judith Lindenbaum.

Irene Carpentier Sopraan Grietje de heks Rubus Productions Vlaamse Opera Ineke De Vylder Heks Joris Derder Hans

Grietje de heks                          Fotografie: Kurt Van der Elst